• Åtta barn födda efter livmodertransplantation

[2017-09-18] Åtta barn födda - och den första robotassisterade operationen genomförd. Det är en del av facit efter 18 års forskning vid Sahlgrenska akademin kring livmodertransplantationer. I Göteborg samlas nu världseliten av forskare på området till sin första kongress.

• Mentorprogram för nyanlända permanentas

[2017-09-13] Mentorprogrammet Universitetsvän har som syfte att introducera personer med flyktingbakgrund till högre studier. Den första omgången startade i våras och blev så framgångsrik att den nu permanentas. Intresserade deltagare uppmanas anmäla sig till en ny omgång i höst.

• Ny behandling mot benskörhet ger bättre skydd mot frakturer

[2017-09-12] En ny behandling mot benskörhet ger större förbättringar i bentäthet och effektivare skydd mot frakturer än nuvarande standardbehandling. Det framgår av en studie publicerad i The New England Journal of Medicine (NEJM). Studien är den första som jämför två osteoporosläkemedels effekt på fraktur.

• Pocketbok ger allmänheten inblick i frimureriets värld

[2017-09-08] Hemlighetsmakeri, höga ambitioner, ritualer, konspirationsteorier och gemenskap. I år firar frimureriet 300 år, och idéhistorikern Andreas Önnerfors vid Göteborgs universitet har skrivit en introduktion till fenomenet.

• Människor som tror på ett jämlikt samhälle lever miljövänligare

[2017-09-07] Människor som gillar hierarkier beter sig mindre miljövänligt än personer som tycker mer om plattare maktstrukturer och vill ha ett mer jämlikt samhälle. Det visar en internationell studie där forskare vid Göteborgs universitet har medverkat.