Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Evolutionsteorin gav litteraturen en epokgörande utmaning

  [2017-11-17] Efter Charles Darwins On the Origin of Species 1859 började brittisk och amerikansk litteratur att fyllas av nya människobilder. I en ny avhandling undersöks den epokgörande utmaning som evolutionsteorin innebar för litteraturen och de andra konsterna.

 • Ungdomar ska inspireras till studier genom samarbete med fritidsgårdar i Angered

  [2017-11-17] Göteborgs universitet har ett samarbete med tre fritidsgårdar i Angered för att inspirera ungdomar till högre studier.

 • Doktorander inom humaniora möts på konferens

  [2017-11-17] På torsdagen inleddes den första fakultetsgemensamma doktorandkonferensen på Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Konferensen innehåller presentationer om allt från varför svenska medelklassfamiljer köper sommarstuga till andlighet i Indien.

 • Mindre utrotningsrisk för gamla djurarter

  [2017-11-16] De arter som är äldre löper mindre risk att utrotas än de arter som funnits kortare tid. Det framgår av en studie som nyligen publicerats av en internationell forskargrupp med forskare från bland annat Göteborgs universitet.

 • Mer fokus på samverkan än idéutveckling i arbetet mot gängbildning i Sverige

  [2017-11-15] Typiskt för arbetet med att förebygga gängbildning i Sverige är en stark tilltro till att myndigheters samverkan är lösningen på problemet. Den svenska samverkansmodellen kan fungera proaktivt men fokuserar för lite på arbetsmetod och innehåll. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

 • Det tidiga 1900-talets psykiatri präglades av välvillig maktfullkomlighet

  [2017-11-15] Vetenskap och humanitet har varit psykiatrins ledord ända sedan den uppstod i slutet av 1700-talet. Men frågan om vad som är en vetenskaplig och human psykiatrisk vård har fått mycket olika svar genom historien. Varje ny epok har tagit kraftigt avstånd från de tidigare - med hänvisning till att de varit just ovetenskapliga och inhumana.

 • Thomas Sterner skriver om ekonomiska styrmedel i Nature Energy

  [2017-11-14] Professor Thomas Sterner, miljöekonom från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, medverkar med en ny artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Energy.

 • Mammor till funktionsnedsatta barn i riskzonen för psykisk ohälsa

  [2017-11-14] Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar kan behöva psykologiskt stöd för att hantera sin vardag. Särskilt mammorna löper risk för försämrad psykisk hälsa. En god hjälp är att få mycket information om barnets diagnos och att tillsammans med andra föräldrar samtala om barnen situation och beteenden. Det är slutsatser som dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

 • #Metoo kan vara avgörande för att bearbeta sexuella övergrepp

  [2017-11-11] Den mediedebatt som pågår till följd av #Metoo-uppropet kan ha en avgörande betydelse för flickors och kvinnors bearbetning av sexuella trakasserier och övergrepp. - Den offentliga debatten i sig gör ämnet legitimt och skapar en möjlighet till förändring, säger Ninni Carlsson, våldsforskare vid Göteborgs universitet.

 • Ökad säkerhetskultur viktig för hantering av känslig information

  [2017-11-09] I takt med att behovet av att hantera information ökar i dagens samhälle utgör det mänskliga beteendet en allt större säkerhetsrisk. Samtidigt räcker dagens tekniska lösningar inte till för att skydda och hantera känsliga uppgifter. Istället bör vi skapa en säkerhetsmedveten kultur på våra arbetsplatser. Det menar forskare från bland annat Göteborgs universitet och FOI i den nyutkomna boken Informationssäkerhet och organisationskultur.

 • Göteborgs universitet och Högskolan i Borås önskar samarbeta om polisutbildning

  [2017-11-09] Onsdagen den 8 november signerade rektorerna en avsiktsförklaring om att starta en polisutbildning.

 • Kaj Blennow får Nordiska medicinpriset

  [2017-11-08] Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin, är en av två mottagare av Nordiska medicinpriset 2017. Han får priset för sina grundläggande studier av biomarkörer för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar, och för sina epokgörande studier om molekylära mekanismer vid Alzheimers sjukdom.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Ulrika Lundin, pressekreterare

Box 100, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Universitetsbyggnaden, Vasaparken

Telefon:
031-786 67 05
0707-75 88 51

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2015-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://dagspresskollegiet.jmg.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-11-19